Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Веселин Георгиев: Сърцето е това, което никога няма да ни излъже

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Веселин Георгиев приключва с отличие медицина в Медицински университет – София през 2007 г, а през 2017 година придобива компетентност „ Кардиохирургия “. Ви продължение на 13 години (2007-2020 г.) натрупа професионален опит като кардиохирург в Клиниката по кардиохирургия " на МБАЛ ’’Токуда Болница София’’. През 2019 и 2020 година доктор Георгиев е помощник по кардиохирургия в Медицинския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".

През последните три години работи в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ ’’Сърце и Мозък’’- Плевен.

Специализирал е във водещи академични клиники в Германия, Австрия и Гърция.

Член е на Европейската асоциация по кардио-торакална хирургия (EACTS) и Българското сдружение по кардиохирургия.

Професионалните ползи на доктор Георгиев са ориентирани в региона на коронарната и аортна хирургия, митрално-клапно съхраняващите интервенции и миниинвазивната кардиохирургия.

Д-р Георгиев, по какъв начин избрахте да се посветите на кардиохирургията?

В интерес на истината кардиохирургията ме избра. По време на моето следване тази компетентност беше идеал - съвсем невероятно да започнеш да специализираш и работиш в България. Още откакто изкарах държавните си стажове по програмата Еразмус в Гърция, желаех да специализирам там и да се занимавам с хирургия. Езикът не беше спънка, защото имам гръцки корени. За мой шанс, преди последните държавни изпити, от сътрудници разбрах, че е в новооткритото тогава Отделение по кардиохирургия в Болница Токуда търсят млади лекари. И по този начин, след три месеца като доброволец в отделението, стартира моя път в кардиохирургията.

Имате значителен опит в разнообразни лечебни заведения у нас. Какво научихте за тези години, кои бяха най-хубавите Ви учители? Свързан ли сте още с тях?

С времето научих, че човек би трябвало непрекъснато да чете, да се усъвършенства и търси новостите в актуалната медицина, с цел да дава отговор на условията на актуалната здравна процедура. В кардиохирургията екипността е от главно значение. Екипът би трябвало да е като една добре смазана машина, всеки да дава най-хубавото от себе си, с цел да има положителни резултати и пациентите да са удовлетворени.

Както загатнах, преди този момент професионалния ми път стартира в Клиниката по кардиохирургия в МБАЛ Токуда под управлението на проф. Димитър Николов - извънреден хирург и експерт. Той възпламени в мен пристрастеността към кардиохирургията, увереността да вземам решения в сериозни обстановки и да имам почит към сърцето.

От него съм научил доста, както и от всички сътрудници, с които съм имал щастието да работя до момента.

Имате няколко специализации в Германия и Австрия. Какво ще запомните от до момента си с достиженията на техните кардиохирургични школи, с техните правила и нрав?

Според мен е доста значимо всеки кардиохирург да излезе на открито и да почерпи опит във водещи европейски центрове. По този метод може действително да придобие визия и да се допре до новостите в нашата сфера. Истината е, че като мислене и метод на работа не отстъпваме на задграничните си сътрудници. Просто те разполагат с голям запас и най-новите технологии, които ползват в нашата компетентност.

Какви цели си поставяте за развиването на клиниката в болница „ Лозенец “?

Целите постоянно би трябвало да са високи. В международен мащаб миниинвазивните способи в кардиохирургията се постановат от ден на ден в рутинната процедура. Ние би трябвало да сме в крайник с времето и да черпим от международния опит. Това е и нашият блян. Те са по-щадящи, понижават болничния престой на пациента и съкратяват времето за възобновяване. Към тях спадат хирургията на митрална и аортна клапа през дребен прорез благодарение на видеоасистирана торакоскопи, т.е. камера и профилиран инструментриум през няколко дупки в гръдната стена се прави сърдечна интервенция. По този метод се заобикаля стернотомията, по този начин наречения прорез на гръдната кост, който е по-травмиращ за пациента. От друга страна имаме интервенции на биещо сърце( OPCAB хирургия), байпас-хирургия с потреблението единствено на артериални графтове, реорганизация и пластика на митрална и трикуспидална клапа с дребен прорез хирургия на възходяща аорта и аортна дъга.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Обичам да играя тенис, баскетбол, да се гмуркам и да пътувам със фамилията си.

Коя е обичаната Ви житейска максима – като доктор и човек?

Любима ми е една мисъл на Сенека - „ Imperare sibi maximum imperium est “, което значи „ Да владееш себе си е висша власт “

След толкоз години работа като доктор към този момент знаете ли какво е човешкото сърце?

Сърцето е това, което в никакъв случай няма да ни излъже и подведе. Грижете се за него и се вслушвайте в гласа му.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР